You are currently viewing עיסוי תינוקות – כל מה שצריך לדעת

עיסוי תינוקות – כל מה שצריך לדעת

אם הינך הורה צעיר, סביר להניח שהתעניינת בשאלה "האם הילד שלי צריך עיסוי?".

ילדים צריכים עיסוי, במיוחד עיסוי לתינוקות. זה יהיה שימושי לא רק לילדים חולים, אלא גם בריא להתפתחות גופנית הרמונית.

ילד קטן חייב אותו לטיפול בהיפרטונוס של השרירים, הנוצר באופן פיזיולוגי, מכיוון שהתינוק נמצא חודשים רבים בתוך הרחם בתנוחה לא הכי נוחה. ילד נולד עם ידיים ורגליים שלא מתיישרות לגמרי, הוא כמעט לא פותח את אגרופיו. תינוק זקוק לעזרת ההורים בטיפול בטונוס השרירים כדי שיוכל לגדול ולהתפתח פיזית בצורה הרמונית יותר.

לילדים גדולים יותר, העיסוי יסייע בשמירה על מערכת השרירים והשלד ושרירי היציבה (אגן, בטן, ירכיים), שכן הם נושאים בעומס משמעותי במהלך הגדילה האינטנסיבית של הילד.

בנוסף, עיסוי ילדים גם:

משפר את זרימת הדם לשכבת העור,

משפר את תפקוד מערכת כלי הדם הפריפרית,

תורם להתפתחות מערכת העצבים,

פותר בעיות של הגיל הצעיר כגון כאבי בטן, עצירויות, בעיות עם מערכת ההפרשה, נזלת. 

מעניין שלעיסוי יכול להיות גם אפקט ממריץ וגם השפעה מרגיעה, כי במהלך עיסוי אינטנסיבי קיימת השפעה על קולטני עצבים מסוימים. בשל כך, לעיסוי לילדים היפראקטיביים יש השפעה מרגיעה, וכשמדובר בתינוקות איטיים ורדומים יש לו אפקט ממריץ.

כפי שניתן לראות, עיסוי ילדים יכול להיות לא רק טיפולי, אלא גם בעל אופי מניעתי, וגם לתרום להתפתחות. לכן, בהתאם למטרה, יכולים להיות סוגי עיסוי שונים.

 

עיסוי תינוקות טיפולי

הטיפול מתבצע במקרה של מחלות מסוימות, למשל, באיברים פנימיים, מערכת העצבים, מערכת השרירים והשלד וכדומה. עם זאת, יש לזכור כי עיסוי טיפולי הוא טיפול עזר המשלים טיפול קונבנציונלי.

להלן מספר סוגים של עיסויים טיפוליים שכיחים:

אורטופדי – שייך לקבוצת הטיפולים הדורשים גישה מקצועית ומיועד לבעיות במערכת השרירים והשלד, פלטפוס, דיספלזיה של מפרק הירך, עקמת, טורטיקוליס, קיפוזיס ולורדוזיס, עיוותים בוולגוס וארוס בכפות הרגליים.

ניקוז (הקשה) – מומלץ במקרים של מחלות במערכת הנשימה. עוזר במצבים בהם יש צורך להקל על הפרשת כיח, להקל על השיעול, לעזור לילד להתמודד עם שיעול רטוב בשלב ההחלמה לאחר שפעת או דלקת נגיפית בדרכי הנשימה. טיפול זה פשוט ויעיל ומתאים לביצוע בבית.

Dacreomassage – עיסוי של צינורות הדמעות, מתבצע במקרה של דלקת בשק הדמע וחסימת צינורות האף. הוא יכול להתבצע על ידי מומחים, אבל לעיתים קרובות יותר מומלץ לבצע את זה בבית לילדים בכל גיל.

עיסוי ילדים קלאסי

עיסוי כללי (קלאסי) – נמצא בשימוש רחב מאוד. זהו סוג של טיפול שניתן וצריך לבצע בילדים כמעט בכל גיל בבית. הוא מומלץ אפילו לילדים בריאים לחלוטין, אבל במיוחד בפעוטות, תינוקות עם רגישות יתר או תת-פעילות, ילדים שחולים לעיתים קרובות.

עיסוי אקופרסורה לתינוק

אקופרסורה (עיסוי נקודתי) – סוג זה של עיסוי הגיע אלינו מהמזרח. נקודות דיקור, שגירוין מסופק על ידי השיטה, משפיעות על עבודתם של איברים ומערכות מסוימות, המוח ומערכת העצבים. זה די קשה לביצוע ללא הכשרה מקצועית, אבל כמה סוגי אקופרסורה עדיין יכולים להיעשות בבית, למשל, לעסות ילד עם כאב ראש או נזלת. ניתן להשתמש בשיטת עיסוי נקודתי גם בעת עיסוי תעלת הדמעות אצל תינוקות.

 

מאיזה גיל צריך להתחיל לעשות עיסוי?

כששואלים מאיזה גיל ניתן להתחיל לעשות עיסוי לילדים, אין לזה תשובה חד משמעית וקונקרטית. לרוב, רופאי ילדים ממליצים להתחיל בעיסוי כללי לתינוקות בריאים לאחר החלמת פצע הטבור. עבור פגים, בדרך כלל כדאי להתחיל מאוחר יותר – הם עדיין צריכים לעלות במשקל כך שאפילו נגיעות קלות של ידי ההורים לא יגרמו לאי נוחות.

עדיף להתחיל עיסוי מגיל 3 שבועות. ראשית, הגבילו את עצמכם לטיפול מרגיע, ואז שלבו בהדרגה עיסוי מחזק כללי.

לילדים מגיל 6 חודשים ניתן להוסיף שיטות עיסוי נוספות הביצוע – שיטת הקשה, צביטה, לישה אינטנסיבית יותר של השרירים.

ולמרות שהפעולה נראית פשוטה במבט ראשון, הליך פשוט ולא מזיק, לא כדאי לקבל את ההחלטה לעשות עיסוי בכוחות עצמך. ואם מעולם לא עשית זאת ואין לך את הידע הדרוש, אנו ממליצים לך קודם כל להתייעץ עם רופא ילדים. עליך לזכור תמיד כי כל עיסוי הוא מעמסה על הגוף של הילד, לכן צריך להתחיל בהדרגה, להרגיל את הגוף של הילד לטיפולים כאלה.

עם זאת, אין צורך לפחד לעשות עיסוי לילד. בשביל זה אנו ממליצים לך לעבור הכשרה קטנה. משם יהיה לך את הידע הדרוש והיכולת להשתמש באופן בטוח ויעיל בשיטות שונות של עיסוי לדים לגילאים שונים. בנוסף, את תשמעי על התעמלות לילדים ותרגילים שתורמים להתפתחות תקינה של הילד. 

 

עיסוי והתעמלות לתינוק (1-3 חודשים)

גיל הינקות הוא הזמן הטוב ביותר לתחילת תרגילי התעמלות ועיסוי. לאחר למידה של תרגילים לא מסובכים, כל אמא תוכל להתאמן בעצמה עם התינוק שלה בתנאי בית נוחים.

עיסוי לתינוק יונק כולל בתוכו את התרגילים והפעולות הבאות:

  1. עיסוי ידיים
  2. הרמות
  3. עיסוי רגליים
  4. הנחת הילד על הבטן
  5. עיסוי גב
  6. יישור עמוד השדרה
  7. עיסוי בטן
  8. תרגילים לחיזוק שרירי הבטן
  9. עיסוי כפות רגליים
  10. יישור וכיפוף כפות הרגליים
  11. זחילה
  12.  עיסוי חזה
  13. הליכה
  14. ניעור ידיים
  15. נדנוד התינוק 
  16. תרגילים עם כדור

ביצוע כלל התרגילים והעיסוי לא צריך לקחת יותר מ-15 דקות

פעילות זו יש לבצע 30 דקות לאחר האכילה, בכל עת. את טיפולי העיסוי יש לבצע בחדר מאוורר היטב, מואר ויבש, הטמפרטורה לא צריכה להיות נמוכה מ-22 מעלות צלזיוס. טמפרטורות נמוכות או גבוהות מדי, מעל 22 מעלות צלזיוס, של האוויר בחדר עלולות להוביל לקירור של הילד או להיפך, להתחממות יתר ולהזעה מוגברת, מה שעלול להחמיר את מצבו וכל הטיפולים שבוצעו לא יועילו. לאחר הטיפולים יש להלביש את הילד בבגדים יבשים מבד טבעי, לעטוף אותו במידת הצורך ולמנוע רוח פרצים. אם הגעת לטיפול מסודר, עדיף להמתין בחדר 20-30 דקות לאחר סיומו. חשוב לוודא שלתינוק לא קר, על ידי בדיקת הבטן שלו או את החלק האחורי של הראש שלו – הם צריכים להיות חמימים (לא חמים או קרים!). אין צורך לדאוג אם הידיים והרגליים של התינוק שלך קרירות, כי זה נורמלי לחלוטין. במקרה של התחממות יתר כדאי להוריד את הטמפרטורה בחדר, ואם קר לתינוק להלביש אותו ו/או לחמם את האוויר בחדר.

אם הכל נעשה נכון, לעיסוי ישנה השפעה חיובית על התפתחות גוף הילד, מערכת שיווי המשקל שלו ותרומה משמעותית להרפיה טובה.

עיסוי ילדים תורם להתפתחות הרמונית של כל מערכות ותפקודי הגוף, עוזר לפתור בעיות עם עיכוב התפתחותי, מאמן שרירים, גידים ופרקים, תורם לחיזוק זרימת הדם ותורם לרגשות חיוביים של ההורה והתינוק. 

התנאים הכי חשובים לביצוע כל התרגילים- תקשורת פעילה עם התינוק, נימת קול אוהבת ומצב רוח טוב.