You are currently viewing מדוע אנחנו עולים במשקל ככל שאנו מתבגרים?

מדוע אנחנו עולים במשקל ככל שאנו מתבגרים?

אנשים רבים נאבקים כדי לשמור על משקל מאוזן ככל שהם מתבגרים. כעת, מחקר חדש שנערך במכון קרולינסקה בשוודיה חשף מדוע זה קורה: מחזור השומנים ברקמת השומן פוחת במהלך ההזדקנות ובעקבותיו ישנה עלייה במשקל, גם אם איננו אוכלים יותר או מתעמלים פחות מבעבר. המחקר התפרסם בכתב העת Nature Medicine.

 

המדענים בחנו את תאי השומן אצל 54 גברים ונשים במשך תקופה ממוצעת של 13 שנים. באותה תקופה, כל הנבדקים, ללא קשר לשאלה אם עלו או ירדו במשקל, הראו ירידות במחזור השומנים ברקמת השומן, כלומר הקצב שבו השומנים בתאי השומן מוסרים ומאוחסנים. אלה שלא אכלו פחות עלו במשקל ב-20 אחוזים בממוצע, כך עולה מהמחקר שנערך בשיתוף פעולה עם חוקרים מאוניברסיטת אופסלה בשוודיה ואוניברסיטת ליון בצרפת.

 

החוקרים בדקו גם את תחלופת השומנים בקרב 41 נשים שעברו ניתוח בריאטרי וכיצד שיעור מחזור השומנים השפיע על יכולתן לשמור על המשקל ארבע עד שבע שנים לאחר הניתוח. התוצאה הראתה שרק מי שהיה לה שיעור נמוך לפני הניתוח הצליחה להגדיל את מחזור השומנים שלה ולשמור על הירידה במשקל. החוקרים מאמינים כי לנשים אלה היה אולי יותר מקום להגדיל את מחזור השומנים שלהן מאשר אלו שכבר היה להן שיעור לפני הניתוח.

 

"התוצאות מעידות לראשונה כי תהליכים ברקמת השומן שלנו מווסתים שינויים במשקל הגוף במהלך ההזדקנות באופן שאינו תלוי בגורמים אחרים", אומר פיטר ארנר, פרופסור למחלקה לרפואה בהדינגה במכון קרולינסקה ואחד ממחברי המחקר העיקריים. "זה יכול לפתוח דרכים חדשות לטיפול בהשמנה."

 

מחקרים קודמים הראו כי אחת הדרכים להאיץ את תחלופת השומנים ברקמת השומן היא להתעמל יותר. המחקר החדש תומך בתפיסה הזו ומציין עוד כי התוצאה לטווח הארוך של ניתוח לירידה במשקל הייתה משתפרת בשילוב עם פעילות גופנית מוגברת.

 

"השמנת יתר ומחלות הקשורות להשמנה הפכו לבעיה עולמית", אומרת קירסטי ספאלדינג, חוקרת בכירה במחלקה לביולוגיה תאית מולקולרית במכון קרולינסקה ואחת המחברות המרכזיות של המחקר. "הבנת הדינמיקה של השומנים ומה שמווסת את גודל מסת השומן בבני אדם מעולם לא הייתה רלוונטית יותר."

 

המחקר מומן על ידי מענקים ממועצת מחוז שטוקהולם, מועצת המחקר השוודית, תוכנית המחקר האסטרטגית לסוכרת במכון קרולינסקה, קרן נובו נורדיסק, קרן הסוכרת השוודית, האגודה השוודית לרפואה, הקרן למשפחת ארלינג-פרסון ומוסדות נוספים.