You are currently viewing מהן מחלות הכבד הנפוצות?

מהן מחלות הכבד הנפוצות?

הכבד הוא איבר חיוני לתפקוד תקין של הגוף. זהו האיבר הפנימי הגדול ביותר בגופנו והוא צורך כמות גבוהה מנפח הדם. עם תפקידיו של הכבד נמנים סינון הדם ופירוק חומרים רעילים, פעילות תקינה של חילוף החומרים בגוף, ייצור ופירוק של שומנים וייצור חלבונים אשר אחראים על קרישת דם. פגיעה של הכבד תוביל לסוגים שונים של מחלות, חלקן נפוצות יותר מאחרות.

 

הפטיטיס-דלקת כבד

 

ישנם חמישה סוגים שונים של הפטיטיס אך הנפוצים ביותר הם: הפטיטיס איי, הפטיטיס בי, והפטיטיס סי. כל הסוגים הללו נגרמים כתוצאה מזיהום ויראלי אשר גורם לדלקת בכבד, וכך נפגמת יכולתו של האיבר למלא את תפקידו בצורה תקנית. הפטיטיס איי ידועה בעיקר בשם צהבת והיא נגרמת לרוב בשל שתיית מים שאינם נקיים או אכילת אוכל מזוהם. הפטיטיס בי מועברת באמצעות נוזלי גוף והיא עשויה להפוך למחלה כרונית. עבור שני הסוגים הללו ישנו חיסון בישראל ומרבית האוכלוסייה מחוסנת כבר בגיל צעיר.

 

מרבית המקרים הנפוצים של דלקת כבד מקורם בהפטיטיס סי הידועה גם בשם צהבת נגיפית. מחלה זו עוברת דרך הדם והיא כרונית. לרוב עם ההידבקות בנגיף החולה לא יפתח תסמינים בתחילה, אך עם התפתחות המחלה יופיעו תסמינים כמו: חום, חולשה ורגישות באזור הכבד. אם המחלה לא מטופלת עשוי להיגרם לו נזק משמעותי  אשר נקרא שחמת הכבד שבה הרקמה הבריאה באיבר מוחלפת על ידי רקמה צלקתית. במקרים כאלה עשויה להידרש השתלת כבד.

 

שחמת הכבד

 

כאמור, שחמת הכבד היא מחלה שבה הרקמה הבריאה באיבר מוחלפת ברקמה צלקתית, וכך יכולת התפקוד של הכבד יורדת. בין הגורמים העיקריים ישנם כמובן הפטיטיס בי והפטיטיס סי, אך ישנם גורמים נוספים שעשויים לגרום להופעת המחלה. גורם משמעותי נוסף הוא אלכוהוליזם (צריכה מופרזת של אלכוהול לאורך זמן), הסיבה לכך היא שהכבד מתקשה לעמוד בתהליך הפירוק של האלכוהול, וכך נוצרים עודפי רעלים שהוא אינו מצליח לסלק. תסמינים אפשריים של שחמת הכבד הם: צהבת, דימומים במערכת העיכול, חולשה והתפתחות של מיימת. הטיפול בשחמת יעשה על פי הגורם למחלה.

 

מיימת

 

זוהי תופעה רפואית אשר נגרמת ברוב המכריע של המקרים כתוצאה ישירה משחמת הכבד. מיימת מתאפיינת בהצטברות של נוזלים בחלל הבטן אשר גורמים לנפיחות בטנית. תסמינים נוספים המתלווים לתופעה הם קשיי נשימה כתוצאה מהלחץ המופעל על הסרעפת, עלייה במשקל, בצקות, בחילות והקאות. הגורם הנפוץ ביותר למיימת הוא שחמת הכבד אשר פוגמת בזרימת דם תקינה אשר יוצרת לחץ דם מוגבר בכלי הדם.

 

מאחר וישנם מספר גורמים אפשריים למיימת כמו: שחמת הכבד, הפטיטיס, דליפה מאיברים שונים או אי־ספיקת לב, יצטרך הרופא לבצע אבחון של הנוזל. הליך האבחון נקרא ניקור מיימת שבו נלקחת דגימה מהנוזל שהצטבר בחלל הבטן באמצעות החדרת מחט שאיבה לאזור. הטיפול במיימת יקבע על פי חומרתה כמו גם הגורמים לה.

 

סרטן הכבד

 

זהו אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בעולם. כמו בכל גידול סרטני גם כאן מתפתחים תאים באופן מופרז וללא בקרה אשר עשויים גם לשלוח גרורות לאזורים נוספים בגוף. ישנם מספר גורמים אפשריים להתפתחות של סרטן הכבד, ביניהם: שחמת הכבד, הפטיטיס בי וסי, עישון, אלכוהוליזם וכבד שומני. סרטן זה נפוץ יותר בקרב גברים מאשר בנשים, והוא מופיע לרוב החל מהעשור החמישי בחיי החולה. אבחנת המחלה תעשה באמצעות גישוש אזור הבטן, בדיקת דם ואולטרסאונד בטן ועוד במטרה לגלות האם ישנה הופעה של גידול תאים. הטיפול בסרטן הכבד עשוי להיעשות על ידי כריתה חלקית של הכבד, השתלת כבד וטיפולי כימותרפיה או קרינה.