You are currently viewing נשים בהריון שאוכלות יותר סיבים עלולות להוריד את הסיכון לצליאק אצל ילדיהן

נשים בהריון שאוכלות יותר סיבים עלולות להוריד את הסיכון לצליאק אצל ילדיהן

אימהות שאוכלות תזונה עשירה בסיבים תזונתיים בהריון עשויות להוריד את הסיכון למחלות צליאק אצל ילדיהם, כך עולה ממחקר חדש.

 

חוקרים ניתחו מידע של יותר מ-88,000 ילדים נורווגיים ואמהותיהם, שילדו בין 1999 ל-2009. האמהות נשאלו לגבי צריכת הסיבים והגלוטן שלהן בשבוע ה-22 להריון, והחוקרים עקבו אחר הילדים במשך 11 שנים לצורך אבחנה של מחלת הצליאק.

 

החוקרים מצאו כי אמהות עם צריכת הסיבים הגבוהה ביותר – יותר מ-45 גרם (1.6 גרם) ליום – היו בסבירות נמוכה ב-34% שילדיהן יאובחנו כחולי צליאק, בהשוואה לאמהות עם צריכת הסיבים הנמוכה ביותר, פחות מ- 19 גרם ( 0.7 גרם) ליום.

 

המחקר הוא מהראשונים שבחנו את הקשר בין צריכת סיבים תזונתיים במהלך ההריון לבין הסיכון של ילדים לחלות בצליאק.

 

החוקרים הזהירו כי הממצאים שלהם הם ראשוניים. "איננו יכולים עדיין להמליץ ​​על אמצעי תזונה ספציפיים במהלך ההריון למניעת מחלות צליאק, ויש ללמוד זאת עוד יותר", מסביר המחבר הראשי ד"ר קטיל סטורדל, פרופסור למחקר במכון הבריאות של נורבגיה וגסטרואנטרולוג ילדים בבית חולים.

 

עם זאת, המחקר לא מצא קשר בין צריכת הגלוטן של האם לבין הסיכון של ילדה למחלת צליאק. "ממצאינו אינם תומכים בהגבלת הגלוטן בקרב נשים הרות", אמר סטורדל.

 

מחלת הצליאק היא מצב בו מערכות החיסון של האנשים מגיבות לגלוטן – חלבון שנמצא בחיטה, שיפון ושעורה – ופוגע ברירית המעי הדק. התופעה פוגעת בכ-1 מכל 100 אנשים בארצות הברית וברוב מדינות אירופה. נכון לעכשיו, הדרך היחידה להתמודד עם מחלת הצליאק היא שהמטופלים יימנעו ממאכלים המכילים גלוטן עד סוף חייהם.

 

במחקר החדש אובחנה מחלת צליאק אצל 982 ילדים, או 1.1% מכלל הילדים במחקר.

 

בכל עלייה של 10 גרם (0.4 גרם) בצריכת הסיבים היומית של האם, הייתה ירידה של 8% בסיכון של ילדה לחלות במחלת הצליאק. צריכת סיבים מפירות וירקות, ולא דגנים, נקשרה לסיכון הנמוך ביותר.

 

ידוע שסיבים תזונתיים משפיעים על החיידקים במעיים (מעי "המיקרוביומה"). החוקרים שיערו כי צריכת סיבים של האם עשויה להשפיע על פלורת המעיים של הילד, מה שבתורו יכול להשפיע על הסיכון לחלות בצליאק (ואכן, כמה מחקרים מצאו כי לאנשים הסובלים ממחלת הצליאק יש מיקרוביומה במעי בטן בהשוואה לאלה שאינם חולים).

 

עם זאת, דרוש מחקר רב יותר כדי להוכיח את השערת החוקרים, והם מתכננים לערוך מחקרים עתידיים על השפעת צריכת הסיבים של האם על פלורת המעיים של הילד שלה, אמר סטורדל.

 

על פי המכללה האמריקאית למיילדות וגינקולוגית, מומלץ לנשים בהריון לאכול כ-25 גרם סיבים תזונתיים ביום, אותה המלצה כמו לכלל האוכלוסיה.