You are currently viewing כל מה שחשוב שתדעי על סוכרת הריון

כל מה שחשוב שתדעי על סוכרת הריון

4% -10% מכלל הנשים ההריוניות עתידות לסבול מסוכרת הריון, כאשר לרוב מדובר בנשים בריאות לחלוטין, שיאלצו להתמודד עם התופעה במהלך תקופת ההריון. ישנם שני סוגים עיקריים של סוכרת הריון: סוכרת אשר אובחנה לראשונה בהריון עצמו, ונקראת גם ״סוכרת הריונית״, וסוכרת מסוג 1 או 2, שהיתה קיימת גם לפני ההריון, אשר מכונה ״סוכרת טרום הריון״. כך או כך, ההתנהלות בשני המקרים תהיה מאוד דומה לאורך כל ההריון, וההריון הזה יחשב כהריון בסיכון על כל המשתמע מכך. איך מאבחנים? איך תדעי אם את סובלת מסוכרת? ומה הוא הטיפול הרצוי? כל התשובות מחכות לך כאן.

איך מאבחנים סוכרת הריון:

סוכרת טרום הריון לא מצריכה אבחון כמובן, מאחר שאובחנה כבר לפני ההריון. סוכרת הריונית מאובחנת לרוב בן שבוע 24-28, אז האישה מגיעה לבדיקת סקר המכונה ״העמסת סוכר״. במהלך בדיקה מתבקשת האישה לשתות 50 גרם של סוכר ענבים על מנת לראות כיצד הגוף מגיב לצריכת הסוכר. בדיקה זו נעשית ללא צורך בצום, וכשעה לאחר שתיית המשקה הצוות הרפואי יעקוב אחר המדדים. במידה והסוכר בדם מטפס למעל 140 מיליגרם לדציליטר, תתבקש האישה לבצע בדיקת סקר המשכית שנעשית בצום, ומכונה העמסת סוכר 100. במהלך הבדיקה תתבקש האישה לשתות 100 גרם של משקה מהול בסוכר, כאשר הצוות הרפואי ינטר את המדדים שעה, שעתיים ושלוש שעות לאחר ההעמסה. הערכים התקינים צריכים להיות עד 95 מ”ג/ד"ל בצום, 140 מ”ג/ד"ל לאחר שעה, 155 מ”ג/ד"ל לאחר שעתיים ו- 180 מ”ג/ד"ל כשלוש שעות לאחר השתיה. במידה ואחד מהערכים אינו תקין עולה החשד לסוכרת הריונית מה שמצריך מעקב נוסף, ובמידה ושניים מהערכים אינם תקינים, תאובחן האישה עם סוכרת הריונית.

מה הטיפול הרצוי במקרה כזה?

סוכרת בהריון היא אמנם מאתגרת גם בעבור האישה וגם בעבור הצוות הרפואי שתפקידו לשמור על האישה והתינוק בריאים לכל אורך ההריון, אבל היא תופעה שכיחה יחסית, ויש לרפואה המודרנית כלים טובים להתמודד איתה. ראשית, כל הריון כזה יוגדר כהריון בסיכון, ויצריך מעקבים תכופים יותר. על האישה לשמור על תזונה נכונה לכל אורך ההריון, דלה בפחמימות וסוכרים על מנת להמנע מקפיצות חדות של הסוכר בדם, ויחד עם זאת גם ללמוד לנתר את רמות הסוכר. לרוב האישה תופנה לדיאטנית שתסייע לה לבנות תפריט מאוזן ובריא. אחרי שבוע או שבועיים של דיאטה, בהן ישנו ניתור קפדני של רמות הסוכר לפני ואחרי האוכל, תגיע האישה לרופא לבחון את המדדים, ובמידה ולא יושג איזון גם תחת תזונה נכונה, ינתן טיפול תרופתי באמצעות הזרקת אינסולין.

ומה לגבי הלידה?

אישה אשר מאוזנת היטב תחת מינונים נמוכים יחסית של אינסולין תמשיך את ההריון עד סופו. יחד עם זאת, אישה אשר מתקשה להתאזן, וזקוקה למינונים גבוהים יחסית של אינסולין, לרוב יומלץ לילד בשבוע 38-39. לעיתים העובר במקרה של סוכרת הריון יהיה גדול יחסית, ובמידה והרופא יחליט כי ישנה סכנה בלידה טבעית, ייקבע לאישה תאריך לניתוח קיסרי.