עששת – מה הסיכוי שלכם לחלות במחלה?

עששת – מה הסיכוי שלכם לחלות במחלה?

ריקבון שיניים הוא אחת המחלות הפורחות ביותר בתקופתנו, אך רפואת השיניים המודרנית עשתה צעדים גדולים במאבק נגד המצב. בהתבסס על שנים של מחקר מדעי וקליני, רופאי שיניים מתקדמים כעת בגישה לניהול עששת המותאמת לסיכון האישי שלכם ולא לפי מה שמתאים לכולם.

 

השיטה הקודמת של "קידוח ומילוי" לטיפול בריקבון לא ממש משנה את התנאים המובילים למחלה, והסיכון לזיהום נוסף עדיין נותר בעינו. על ידי יצירת פרופיל למדידת הסיכון ויישום אסטרטגיות מניעה אינדיבידואליות, אנשי מקצוע בתחום רפואת השיניים של היום משתמשים בגישה פרואקטיבית יותר – שבאמת עובדת.

 

ריקבון שיניים – מחלות זיהומיות דינמיות

הפה הוא מערכת אקולוגית – אורגניזמים חיים מתקשרים ללא הרף עם כל מרכיב אחר בסביבתם. השיניים מורכבות מכיסוי חיצוני של אמייל, מבנה גבישי מאוד מינרלי המורכב בעיקר מסידן ופוספט. הם גם נשטפות בנוזל מדהים שנקרא רוק, הממלא תפקיד מכריע בשמירה על סביבה ניטרלית או איזון בין החומצות והבסיסים בפה.

 

החומציות נמדדת לפי סולם ה-pH, שנע בין 1 ל-14. ערך pH של 1 הוא חומצי ביותר ואילו ערך pH של 14 הוא בסיסי ביותר. PH של הפה הוא בדרך כלל 7 – כלומר, ניטרלי.

 

חיידקים המייצרים חומציות באופן ספציפי מחוברים לפלאק בשיניים. כשאתם אוכלים סוכרים או פחמימות, החיידקים הספציפיים הללו מפרקים את הסוכרים ומייצרים חומצה כתוצר לוואי, מה שהופך גם את הפה לחומצי יותר. בערך pH 5.5, המינרלים שנמצאים מתחת לפני השטח של האמייל בשיניים מתחילים להתמוסס בתהליך שנקרא "דה-מינרליזציה". במהלך התהליך זה, פחות סידן ופוספט מגיעים לפני השטח של השיניים – וזה השלב הראשון בתהליך הריקבון. מכיוון שהשכבה שמתחת לאמייל ושורשי השיניים עשויים מדנטין, שהוא רך יותר מאשר אמייל, הם חשופים יותר לריקבון. לדוגמה, שורשי שן חשופים יעברו דה-מינרליזציה במהירות ובקלות עם חומצות חלשות אפילו בין pH 6.2 – 6.8, ערכים שקרובים יותר לרוק ניטרלי.

 

למה אני? אינדיבידואציה של הערכת סיכונים

בהינתן שיש לאנשים רבים הרגלים דומים, אולי אתם תוהים מדוע לאנשים מסוימים יש חורים ולאחרים לא. ד"ר ג'ון פדרסטון הציג את הרעיון של מאזן העששת בשנת 2002, שבו הוא הדגים כי עששת ובריאות השיניים הן תוצאה של איזון עדין בין פתוגנים (גורמים למחלות) לבין גורמים מקדמי בריאות. לכל אדם יש איזון ייחודי משלו המשתנה ללא הרף. האתגר הוא לזהות מה יוצא מאיזון וכיצד להטות אותו לצד של בריאות והגנה.

 

ניתן לדמות הערכת סיכון עששת לזו של מחלת לב וכלי דם, שבה רופא סוקר את ההיסטוריה הבריאותית שלכם, מודד את לחץ הדם, מפקח על הלב ומספק תוכנית טיפול אינדיבידואלית להפחתת או לניהול הסיכונים. אם לחץ הדם שלכם גבוה, אין זה מצביע על כך שעברתם התקף לב או אירוע מוחי או שבוודאי אלה יקרו יום אחד בעתיד. עם זאת, המשמעות היא שאתם נמצאים בסיכון גבוה יותר ולכן כדאי לנקוט בפעולות מניעה.

סגירת תפריט